Monday, 6 February 2012

drama petang-petang


Assalamulaikum.. salam sejahtera... skali lagi ak upload gambar dah aku edit..... kekadang bosan tgk gambar yang xda cerita jelas.. jadi ni salah 1 cara aku nak bgtau apa yang jadi sebenarnya.. walau dalam edesi lawak.. saja nak mahirkan skil.. walau yang atas ni brapa leyer jer.. ok la kot..


sebab nak senangkan kerja aku edit dan crop dulu gambar2 asal guna lightroom. senang dan mudah.. kemudian baru la proses layer dan masking aku buat.. 

 gambar asal dari Nikon D90


gambar asal dari Nikon D90


gambar asal dari Nikon D90


setel je kat lightroom. aku teruskan dgn photoshop. aku rasa senang sebenarnya photoshop ni.. x rumut mana kalau nak buat semua ni.. tinggal rajin x rajin nak tanya orang mcmna. kalau kedekut sangat ilmu. tanya dia apa proses pun tak jawap.. gogle jer..  cari kat youtube paling senang.. tutor ada. ambik yang basic2.. kendian dari basic tu lah aku dapat idea mcmna na buat semua ni.. lagi pening pro-E, outocad, solid work.. boleh gugur rambut kalau x dapat nak bermain dengan illusi 3-D.. 


sesapa berminat mungkin boleh tanya aku. Insya-allah aku boleh kongsi apa yang aku tau.. sesapa nak kritik lagi aku suka. niataku buat benda ni semua nak majukan dri, perbaiki kesalahan. nak minta orang share ilmu.. apasalahnya bagitau salah silap aku.. ataupun bagi pendapat macamna nak kasi gambar yang aku ambik akan lagi bagus.. sekian..

2 comments:

Cik Apa Saja said...

lawa....sy xpndai bab2 amik gmbr...heee..tp sy tgk mmg lawa...santeeekkk...:)

ahowk orang islam said...

trima kasih... :)